Hansı məhsullar qocalmanı sürətləndirir?
Tarix: 15-08-2023, 08:32
Baxılıb: 1 072
Google+ Paylaş
Tumblr Paylaş

Hansı məhsullar qocalmanı sürətləndirir?

15-08-2023, 08:32

Qida insan sağlamlığının və gəncliyinin mühüm tərkib hissəsidir, lakin onların bəziləri hüceyrələrin vaxtından əvvəl qocalmasına səbəb ola bilər.

Bu barədə dermatoloq Nataliya Jovtan məlumat verib.

Trans yağlar

Birincisi, marqarin kimi qarışıq trans yağlardan imtina edin. Trans yağlar hüceyrələrdə iltihablı proseslərin başlamasına, dərinin degenerativ vəziyyətinə və qocalmasına gətirib çıxarır. Ekspert qeyd edib ki, bu zaman dəri sərbəst radikalların təsirinə məruz qalır, maddələr mübadiləsi ləngiyir, hüceyrələrin bölünməsi azalır, üz rəngi pisləşir.

Energetik içkilər

İkincisi, enerji içkiləri də bədənimizi yaşlandırır. Hər şey diş minasının məhv edilməsi və həzm sistemindəki problemlərlə başlayır, nəticədə zülalların, yağların və sağlam karbohidratların udulmasında disbalans yaranır. İçkilərdə şəkərin yüksək olması səbəbindən dəri üçün vacib olan zülalların sintezi gənc yaşda belə pozulur ki, bu da dəridə qırışların meydana gəlməsi ilə nəticələnir. Enerji içkilərinin tərkibində çoxlu kofein və natrium da var ki, bu da qocalmanın əsas amillərindən biri olan susuzluğa səbəb olur.

Yarımfabrikat ət məhsulları

Üçüncüsü, kolbasa, sosiska, cips, hisə verilmiş ət və konservləşdirilmiş qidalarda monosodium qlutamat təhlükəlidir. Bu maddənin kiçik dozaları piylənməyə, qaraciyər hüceyrələrinin zədələnməsinə, böyük dozalar isə bədən hüceyrələrinin DNT-sinə, xüsusən də dəriyə bərpaolunmaz zərər verə bilər.

Qızardılmış yeməklər

Dördüncüsü, çox bişmiş və ya yanmış ət parçaları, kartof qızartması da qocalmağa səbəb olur. Belə yeməklər bədənə iltihablı təsir göstərir, yağ, dəfələrlə qızdırılır, kanserogenlər kimi tanınan çox miqdarda heterosiklik aromatik aminlər və polisiklik aromatik karbohidrogenlər ehtiva edir.

Duz

"Həmçinin rasionda duzun çox olması hüceyrələrin vaxtından əvvəl qocalmasına səbəb ola bilər. Gündəlik dörd qramdan çox duz istehlakı telomerlərin - xromosomların uclarının qısalmasına səbəb olur. Onlar kritik dərəcədə qısaldıqda hüceyrələr artıq bölünə bilmir - bədən isə qocalır", - həkim yekunda qeyd edib.

Toyuq qanadları

Və nəhayət, naqqesin tərkibində qaraciyər və qalxanabənzər vəzinin pozulmasına səbəb olan ftalatlar olduğundan, şübhəsiz ki, qocalma prosesini sürətləndirir

скачать dle 12.1


Google+ Paylaş
Tumblr Paylaş

FACEBOOK ŞƏRH YAZ