Gündəlik "SUP" içənlərə BƏD XƏBƏR - bu xəstəliklər yarana bilər
Tarix: 12-08-2023, 16:00
Baxılıb: 1 542
Google+ Paylaş
Tumblr Paylaş

Gündəlik "SUP" içənlərə BƏD XƏBƏR - bu xəstəliklər yarana bilər

12-08-2023, 16:00

Şorbalar bir çoxları üçün naharın gündəlik əvəzsiz atributudur. Uşaqlıqdan da bizə öyrədirdilər ki, mütləq şorba yeməliyik. Son araşdırmalar isə əksini göstərir. Belə çıxır ki, bütün şorbalar eyni dərəcədə faydalı deyil və hər kəs üçün deyil. Həkimlər gündəlik nahar süfrəsi üçün ən yaxşı seçim olmayan 10 şorbanı belə sıralayıblar.

Solyanka

Ən zərərli variant hesab olunur. Turşu, zeytun və ya qara zeytun əlavə edilməklə müxtəlif növ ət və balıq növlərindən (hisə verilmiş) hazırlanır. Tərkibində çoxlu yağlar və duz var ki, yüksək xolesterin, artıq çəki, hipertoniya, ürək-damar xəstəlikləri üçün tövsiyə edilmir.


Göbələk şorbası

Göbələklərdə həzm sistemini stimullaşdıran ekstraktiv maddələr var, buna görə də bir insanın mədə-bağırsaq xəstəlikləri varsa, xüsusilə xəstəliyin aktiv dövründə belə bir şorba iltihabı əlavə stimullaşdırır, zərər dərəcəsini artırır.

Borş

Həkimlər mədə-bağırsaq traktında problem olanlar üçün tövsiyə etmir, çünki pomidor və duzlu kələm mədəni daha da qıcıqlandıra bilər və qızartma (bir çox insanlar bunu edir) qastrit və xoraların kəskinləşməsi riskini artırır. Nəzərə alın ki, yerkökü və kələm özlərində nitratları mükəmməl şəkildə toplayır.

Balıq şorbaları

Adi balıq şorbası ilə yanaşı, qiymətli balıq və dəniz məhsullarından hazırlanan müxtəlif ləzzətli şorbalar getdikcə populyarlaşır. Yalnız indi yoxlamalar göstərir ki, dəniz balıqları tez-tez ağır metalların duzları ilə, xüsusilə köpək balıqları, halibut, mavi ton balığı, dəniz alabalığı ilə çirklənir, bu da bədəndə kifayət qədər miqdarda civə toplananda gecikmiş zəhərlənməyə səbəb ola bilər. kalamar və karidesdə çox vaxt civə və arsenin çoxluğu müşahidə olunur.

Tərəvəz şorbaları

Həkimlər tərəvəz şorbasını ən zərərsiz hesab edirlə. Belə bir şorbanın üstünlüyü ondan ibarətdir ki, tərəvəzlər bulyona faydalı maddələr, o cümlədən kalium və maqnezium verir. Belə şorbalar xüsusilə pəhriz saxlayanlar üçün faydalıdır, çünki onlar tez doyurur, 50% maye olur və kalorisi azdır.
скачать dle 12.1


Google+ Paylaş
Tumblr Paylaş

FACEBOOK ŞƏRH YAZ