Ətin xarab olub-olmadığını necə bilmək olar? - Bu detallara diqqət yetirin
Tarix: 24-06-2023, 16:07
Baxılıb: 1 557
Google+ Paylaş
Tumblr Paylaş

Ətin xarab olub-olmadığını necə bilmək olar? - Bu detallara diqqət yetirin

24-06-2023, 16:07

Köhnəlmiş ətdə qızdırma, qusma, mədə krampları və ishal kimi simptomlara səbəb olan qida xəstəlikləri üçün cavabdeh olan patogen bakteriyalar ola bilər.

Ətdə ən çox rast gəlinən zərərli bakteriyalar Salmonella və Şiqa toksini yaradan E.coli-dir.

Təhlükəsiz dondurma və soyutma müddəti saxlama temperaturundan asılıdır. Qidaların saxlama müddətini səmərəli şəkildə uzatmaq, qida maddələrini qorumaq və təzə saxlamaq üçün dondurucunu mümkün qədər -17,8°C-yə yaxın, soyuducunuzu isə təxminən 1,1°C-də dondurucudan bir qədər yuxarıda saxlamaq lazımdır. Bu şərtlərlə soyuducuda bişmiş ətinizi 3-4 gün, dondurucuda 2-6 ay müddətinə saxlaya bilərsiniz. Bişməmiş mal ətinizi soyuducuda 1-2 gün, dondurucuda isə 3-4 ay saxlaya bilərsiniz.

Ətin təzə olmasını ayırd etmək üçünrəngini yoxlayın. Ət temperatur, işıq, mikrob artımı və oksigenə məruz qalma kimi bir çox faktordan asılı olaraq rəngini dəyişə bilər. Təzə ətin rəngi oksimioqlobinin səviyyəsinə görə qırmızı olmalıdır, miyoqlobinin oksigenlə reaksiyası zamanı əmələ gələn piqment səbəbilə ət qəhvəyi və ya boz rəngə çevrilə bilər. Bu da ətin xarab olduğunu göstərir.

Digər tərəfdən, xam mal əti oksigen çatışmazlığı səbəbindən bozumtul qəhvəyi də ola bilər. Əgər ət qəhvəyi və ya boz rəngə çevrilibsə, bu onun çürüməyə başladığını göstərir.

Təzə ət yapışqan və ya selikli tekstura ilə möhkəm bir tutarlılığa malik olmalıdır.

Ətin xarab olub-olmadığını müəyyən etmək üçün qoxusunu yoxlayın. Bu həm çiy, həm də bişmiş ətə aiddir. Təzə ətin qoxusu çətinliklə hiss olunsa da, xarab olmuş ətin kəskin, çürük qoxusu olur. Bəzi bakteriyaların çoxalması ilə əlaqədar ətin qoxusu dəyişir.
скачать dle 12.1


Google+ Paylaş
Tumblr Paylaş

FACEBOOK ŞƏRH YAZ